• Pani starostka navštívila náš školský parlament (ŠP)

          • 16.6.2022 sa na pôde našej školy stretla pani starostka s členmi ŠP, aby ich informovala o stavbe našej novej telocvične.

             

            List pani starostke

            Na ostatnom stretnutí ŠP sa jeho členovia vyjadrili, že by sa radi dozvedeli bližšie informácie o stavbe našej novej telocvične. Rozhodli sa, že pre získanie odpovedí na svoje otázky oslovia listom starostku obce, pani Vladimíru Vydrovú. List spoločne vytvorili a prostredníctvom koordinátora parlamentu – Matúša Milého, jej ho zaslali v elektronickej podobe. Pani starostka reagovala okamžite, veľmi ústretovo, a navrhla, že parlament navštívi osobne.

             

            Otázky, zaslané pani starostke (samotný text listu, je v uvedený prílohe)

            Kedy bude výstavba telocvične dokončená?

            Ako bude telocvičňa vyzerať? (Hlavne jej interiér)

            Aké vybavenie bude telocvičňa mať? Pre aké športy bude vybavená?

            Bude telocvičňa prístupná žiakom alebo verejnosti aj poobede, po škole?

            Bude sa opravovať aj multifunkčné ihrisko pri telocvični?

             

            Priebeh stretnutia a zistené informácie

            Na stretnutí boli za ŠP prítomní: Erik Pätoprstý 5.A, Shaban Murati 6.A, Branislav Škandera 7.A, Tomáš Gálik 8.A, Maxim Vačko 9.A. Parlament uvítal pani starostku a na znak úcty jej odovzdal kyticu kvetov. Pani starostka sa zoznámila so všetkými členmi parlamentu, podala si s nimi ruku a poďakovala sa za prijatie. Pochválila parlament za jeho iniciatívu a následne pomocou prezentácie obšírne odpovedala na všetky otázky z listu, a rovnako aj na všetky doplňujúce, ktoré žiaci položili počas stretnutia.

            Aby článok nebol príliš dlhý, uvádza len niektoré informácie, ktoré môžu zaujímať aj rodičov a širšiu verejnosť. Prípadne informácie, ktoré boli podané ústne a nie sú uvedené v materiály, ktorý bol parlamentu prezentovaný. Tento materiál je uvedený v prílohe.

            Telocvičňa má byť skolaudovaná a uvedená do užívania v októbri 2022. Podľa vyjadrenia zhotoviteľa stavby bude telocvičňa odovzdaná do užívania skôr, a to už v septembri.

            Z celkových nákladov v hodnote 1 835 596 eur, Fond na podporu športu podporil stavbu telocvične dotáciou v sume 910 000 eur.

            Telocvičňa je viacúčelová a bude v nej možné realizovať aj spoločenské akcie (školské podujatia, plesy, koncerty a podobne). Basketbalové koše budú preto umiestnené na špeciálnej konštrukcii, vďaka čomu bude možné s košmi manipulovať podľa potreby.

            Okná na telocvični budú ovládané elektricky. V telocvični bude inštalovaná vzduchotechnika.

            Telocvičňu bude možné rozdeliť mobilnou stenou na dve časti tak, aby ju v prípade potreby mohli využiť naraz dve skupiny (triedy).

            Volejbalové ihrisko bude z dôvodu realizácie stavby neprístupné aj počas letných prázdnin. Parlament táto správa síce nepotešila, ale vyjadril pochopenie, že toto obmedzenie slúži na ochranu zdravia a bezpečnosti detí.

            Súčasťou realizácie stavby je aj revitalizácia okolia telocvične (zeleň, pódium). S ohľadom na potreby a využitie, bude pódium menej robustné ako predchádzajúce.

            Obec plánuje aj opravu multifunkčného ihriska, a to hneď po dostavaní telocvične. S ohľadom na všetky potrebné kroky (vytvorenie projektu, získanie financií, vyhlásenie výberového konania na zhotoviteľa, realizáciu samotnej stavby) pani starostka odhaduje, že ihrisko by mohlo byť zrevitalizované o rok a pol, najneskôr do dvoch rokov.

            Členovia parlamentu vyjadrili veľkú spokojnosť so spôsobom, akým pani starostka reagovala na ich prosbu o poskytnutie informácií. Zhodnotili, že stretnutie prebehlo vo veľmi príjemnej atmosfére a dozvedeli sa všetky odpovede na ich otázky.

             

            Pár slov na záver

            Škola považuje za veľmi dôležité, aby u žiakov rozvíjala ich osobnú participáciu na veciach verejných, respektíve občiansku angažovanosť ako jednu zo základných hodnôt demokratickej spoločnosti. Prejavom takejto angažovanosti je aj využívanie práva na informácie.

            Žijeme v časoch, pre ktoré je charakteristická aj strata dôvery občanov voči demokratickým inštitúciám. Preto ako škola veríme, že táto spoločná aktivita školského parlamentu a pani starostky napomôže tomu, aby žiaci vnímali obecný úrad ako inštitúciu, ktorá im neposkytuje len služby, ale je im aj partnerom pri skvalitňovaní života v našej obci. A aby rovnakým spôsobom vnímali aj demokraticky volené orgány obce, starostu a obecné zastupiteľstvo.

            Informácie, ktoré členovia parlamentu získali odovzdajú svojim spolužiakom prostredníctvom nástenky ŠP, respektíve ich odprezentujú vo svojich triedach. Informácie budú samozrejme poskytnuté aj žiakom nižších ročníkov.

            MM

            Vysvetlivka pre tých, ktorí si pozrú aj materiál od pani starostky. Ribstol sú rebriny na cvičenie umiestnené na stenách telocvične.

          • Športový deň v ZŠ

          • V pondelok dňa 20. júna 2022 budeme na našej škole organizovať Športový deň pod patronátom starostky obce.

            Žiaci prídu do školy najneskôr o 07:40 hod., potom organizovane odchádzame na futbalové ihrisko.

            Nezabudnite na oblečenie a obuv vhodnú na športovanie, šiltovku, opaľovací krém a repelent.

            Ak máte možnosť, prineste žiakom na futbalové ihirisko ovocie.

            Rodičov a priateľov školy pozývame do hľadiska na tribúnu.

             

                                  Športový deň – doplňujúce informácie

             

            Najskôr prečo vlastne športový deň organizujeme:  Súčasná mladá generácia športuje menej ako v minulosti, čo sa prejavuje na ich fyzickej výkonnosti a v niektorých prípadoch žiaľ  i na zdravotnom stave. Rozhodli sme sa preto namiesto učenia venovať jeden celý deň športu.  Možno niekoho podnietime, aby sa začal viac hýbať, možno nájdeme nové talenty a odporučíme im zamerať sa na konkrétny druh športu a pomôžeme im naštartovať ich športovú kariéru. A možno len tak spolu strávime jeden pekný deň, deti si zašportujú a zasúťažia a budú mať pekné spomienky.

            Aké súťažné disciplíny nás čakajú:

            1. Trojskok z miesta znožmo ( 2 pokusy )
            2. Člnkový beh na 4 x 10 metrov
            3. Hod do diaľky 1 kg medicinbalom ( 2 pokusy )
            4. Preskok cez švihadlo za 30 sekúnd
            5. Hod do diaľky kriketovou loptičkou
            6. Beh na 50 metrov ( 1.,2. ročník 40 metrov )
            7. Ľah - sed za 30 sekúnd
            8. Kľuky – počet bez časového obmedzenia ( dievčatá cez kolená )
            9. Beh na 300 metrov ( 1.,2. ročník 200 metrov )

            Súťažné kategórie: Súťažiť budú žiaci po školských ročníkoch medzi sebou, osobitne chlapci a dievčatá ( žiaci absolvujú postupne všetkých 9 disciplín ). Najlepším v každej kategórii bude udelený diplom a medaila.

            Všetky výsledky budú zaznamenané a neskôr poskytnuté aj žiakom, aby mali motiváciu do budúcnosti sa zlepšovať.

            Ďakujeme všetkým dobrovoľníkom, ktorí sa prihlásili, že pomôžu pri organizovaní tohto podujatia. Veríme, že budeme mať všetci pekné zážitky pri sledovaní športových výkonov našich detí.

            Ihrisko bude otvorené aj pre divákov, ktorí môžu z tribúny sledovať športové výkony svojich detí alebo vnúčat.

             

          • Výstava obrazov

          • Dnes sme si pozreli v priestoroch  miestnej fary unikátnu výstavu z tvorby insitného maliara a obyvatteľa Chorvátskeho Grobu Alexandra Zemana .V druhej  časti sme počúvali o živote a práci  Ferdinanda  Takáča,tiež rodáka a obyvateľa obce Chorvátsky Grob.Informácie nám príjemnou prednáškovou formou sprostredkovala pani Zemanová.Ďakujeme ,získali sme veľa poznatkov a informácií.IK

          • 1.Jún -MDD -na našej škole

          • Futbalové ihrisko v Chorvátskom Grobe - pohybové súťaže,futbalový turnaj,hot-dogy,ukážky výcviku psíkov,požiarnicke auto-a prezentácia požiarnickej techniky ,zmrzlina,záchranárske auto-všetci sme resuscitovali a poskytovali prvú pomoc,civilná ochrana,buchty plnené nutelou,citronáda,mlieko,darčeky,muzika,pekné počasie a dobrá nálada.Ďakujeme každému, kto prispel a pomohol k tejto super akcii.

          • Beseda so spisovateľkou Gabrielou Futovou

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Beseda so spisovateľkou Gabrielou Futovou.

            Dňa 17. mája 2022 zavítala na našu školu vzácna návšteva - pani spisovateľka Gabriela Futová. Pani spisovateľka nám porozprávala o svojej práci, písaní, tvorbe kníh, záľubách, inšpiráciách, takisto trošku o svojom súkromí a trpezlivo odpovedala na všetky zvedavé otázky našich žiakov. Na záver besedy sme mali autogramiádu, na ktorej pani spisovateľka podpisovala knižky zo svojej autorskej tvorby, ktoré si mohli deti pred besedou zakúpiť. Ďakujeme za návštevu.

          • Deň detí MŠ na futbalovom ihrisku

          • Dňa 2. 6. 2022 (štvrtok) oslávia deti svoj veľký deň na futbalovom ihrisku, kde agentúra Fajnovo spolu s maskotom a animátormi zorganizuje minidisco a zábavno - súťažné činnosti.

            Rodičov prosíme:

            - priviezť deti do MŠ do 7:50 hod. (odchod z MŠ 8:10 hod., desiatovať budeme na futbalovom ihrisku, príchod do MŠ cca 11:15),

            - aby mali deti oblečené vhodné športové oblečenie, pevnú športovú obuv a šiltovku / klobúčik na hlavu,

            - natrieť doma deti opaľovacím prostriedkom a repelentom,

            - dať deťom do ruksaku vodu a vreckovky

                                                                                                                   Ďakujeme, personál MŠ

          • Deň rodiny

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň rodiny.

            V stredu dňa 25. 5. 2022 sme na našej škole oslávili Deň rodiny. Žiaci prvého stupňa spolu s pani učiteľkami pripravili pre všetkých hostí milý program. Jedinečné chvílky z programu si môžete opäť pripomenúť prehliadkou fotografií v našom albume.

    • Kontakty

      • ZÁKLADNÁ ŠKOLA S MATERSKOU ŠKOLOU CHORVÁTSKY GROB
      • 02/45 996 410, 0910 761 179
      • Školská 4 900 25 Chorvátsky Grob 900 25 Chorvátsky Grob Slovakia
      • 31816916
      • 2021668110
      • MŠ Školská 6: tel.na p. učiteľky 02/45 996 618 zastupcams@skolachorvatskygrob.sk 02/45 996 410-riaditeľňa
      • školská jedáleň Školská 4 e-mail: jedalen@skolachorvatskygrob.sk 0911 655 173
      • vedúca ŠKD Školská 4 email: veducaskd@skolachorvatskygrob.sk
    • Prihlásenie